Technologie výroby piva

 

 

ječmen (2 kB)

Pivo je slabě alkoholický, lahodný a zdravý nápoj, vyrobený z vody, ječmene a chmele. Ječmen se však musí nejdříve sesladovat, tj. klíčením a sušením přeměnit škrobnaté látky ječmene a jeho bílkovin tak, jak to vyžaduje vaření piva. Pivovary mívají sladovnu, nebo slad kupují.

varna (1 kB)

Na varně (1), ve velkých kádích a kotlích se slad zpracuje na mladinu. Rozmačkaný slad se vystírá teplou vodou do vystírací kádě. Část husté tekutiny - vystírky - se spustí do rmutového kotle. Po vaření se přečerpá zpět do vystírací kádě. Tento celý proces, zvaný rmutování, se dvakrát opakuje.
Při přesném dodržování časů a teplot se škroby rozštěpí na dextriny a cukry.

chmel (2 kB)

Takto ze sladu získaný extrakt - sladina - se pak na scezovací kádi odděluje od pluch a stéká do mladinové pánve, kde se nakonec vaří 2 hodiny s přesnou dávkou chmele. Hořké látky přejdou varem do roztoku, kterému říkáme mladina. Ve scezovací kádi zbudou pluchy a nerozpustné části sladu - takzvané mláto, které slouží jako výborné krmivo pro dobytek.

 

vířivá káď (2 kB)

Z varny se horká mladina čerpá do vířivé kádě (2), kde se bílkoviny, které se varem vyloučily jako kaly, usazují ke dnu a z mladiny odstraňují. Mladina se pak přes deskové chladiče ochladí na 6 °C a čerpá do otevřených kvasných kádí.

spilka (1 kB)

Oddělení, kde probíhá hlavní kvašení, se nazývá spilka (3). Do mladiny se přidají čisté pivovarské kvasnice, které kvašením rozkládají cukry na alkohol a oxid uhličitý. Hlavní kvašení trvá 7 až 12 dní. Ke konci se kvasnice usadí ke dnu a mohou se po vyprání čistou vodou použít na další várku.

sklep (2 kB)

Ze spilky putuje mladé pivo do sklepa (4). Dokvašování probíhá v uzavřených ležáckých tancích při nízkých teplotách po dobu několika týdnů až měsíců. Během této doby se pivo nasytí přirozeně vznikajícím oxidem uhličitým, chuťově se zjemní a vyrovná. Hotové pivo se pak čerpá na filtr (5).

filtr (2 kB)

přetlačné tanky (2 kB)

Při filtraci se z piva odstraní zbylé kvasinky, čímž získá jiskru a zvýší se jeho trvanlivost. Přes zásobní přetlačné tanky (6) se dostane až na stáčírnu (7). Zde je průtokově pasterováno, čímž je zaručena jeho naprostá mikrobiologická čistota a stáčí se do lahví nebo sudů.

stáčírna (2 kB)

 

Zdroj: www.beer-kozel.cz